Näin sulatat ja peset jääkaapin ja pakastimen oikeaoppisesti

Jääkaapin ja pakastimen säännöllinen sulattaminen ja puhdistaminen varmistavat laitteiden energiatehokkaan toiminnan, ja ylläpitävät kodin hygieniaa. Sulattaminen tulee ajankohtaiseksi myös muuton yhteydessä.

Jääkaapin ja pakastimen sulatus kannattaa muuton lisäksi tehdä kaksi kertaa vuodessa tai useamminkin, jos jääkerros on yli puolen sentin paksuinen.

Jääkaapin ja pakastimen sulatus noudattavat samaa kaavaa:

Tyhjennä jääkaappi/pakastin

Talvella voit hyödyntää pakkasia ja viedä pakastetut ja kylmää kestävät elintarvikkeet laatikoissa tai pusseissa parvekkeelle tai takapihalle pakastimen siivouksen ajaksi. Muuten kannattaa hyödyntää esimerkiksi kylmälaukkuja.

Voit jopa laskea pakastimen lämpötilaa ennen tyhjennystä, jotta pakastetut tuotteet pysyvät kylminä kauemmin. Hävitä vanhentuneet tai rikkoutuneet pakkaukset.

Irrota pistorasia

Katkaise jääkaapin tai pakastimen virta ja jätä ovi auki: kylmälaite sulaa itsekseen muutamassa tunnissa. Koko prosessin kesto riippuu siitä, paljonko jäätä on ehtinyt pinnoille muodostua.

Voit nopeuttaa sulamista laittamalla jääkaappiin tai pakastimeen ämpärillisen lämmintä vettä. Varo hakkaamasta jäätä, sillä terävät esineet rikkovat herkästi jääkaapin tai pakastimen pinnat ja jäähdytysputket.


Lue myös: Kuinka pakata astiat ja keittiön tarvikkeet muuttoa varten?


Suojaa lattiat

Varo jääkaapista tai pakastimesta pois valuvaa vettä: suojaa lattia pyyhkein ja laita poistovedelle tarkoitetun kourun alle kattila tai pesuvati, johon vesi voi valua. Joissakin pakastinmalleissa vesi kerääntyy laitteen pohjalle, josta sen voi imeyttää esimerkiksi pyyhkeisiin.

Huomaa, että vettä voi tulla paljonkin, joten seuraa sulamista ja ole kotona. Astia tai jääkaapin/pakastimen pohja voi täyttyä nopeastikin, ja kylmälaitteen alle valuva vesi pilaa herkästi lattiat.

Irrota ja pese hyllyt ja laatikot

Kun laite on sopivasti sulanut ja osat lähtevät helposti irti, irrota jääkaapin tai pakastimen sisältä kaikki irtoavat osat. Pese korit ja hyllyt käsitiskissä ja kuivaa ne huolellisesti.


Mitä jos ulkoistaisit muuttosiivouksen?

Sekä Muuttomaailman, että sisarpalvelumme Urakkamaailman maksuttomien kilpailutuspalveluiden kautta löydät muuttosiivouksen ammattilaiset.


Pyyhi pinnat

Sulatettu kylmälaite pyyhitään lämpimällä kostealla liinalla ja pesuaineella. Huomioi tiivisteiden poimut ja vedenpoistoaukko. Muista pyyhkiä myös ulkopinnat.

Imuroi pölyt kylmälaitteen alta ja mahdollisuuksien mukaan myös takaa. Kaikki pinnat kuivataan huolellisesti.

Käynnistä virta

Kaikki valmista! Asettele hyvin kuivatut hyllyt ja lokerot takaisin puhtaaseen jääkaappiin/pakastimeen, ja laita töpseli seinään.

Odota, että laite on kylmennyt ennen kuin haet ruuat takaisin paikoilleen. Tarkista laitteesi käyttöohjeesta mahdollisten pakastus- ja säilytyskytkentöjen lämpötilarajat.

Lue lisäksi: Näin onnistut vuokra-asunnon loppusiivouksessa – ammattilaisen vinkit pois muuttavalle

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä