Loppusiivous ja sen hinta – vinkkejä ja ohje muuttajalle

Muuttamiseen kuuluu aina vanhan asunnon loppusiivous. Uuden asujan on mukavaa kantaa tavarat siistiin ja puhtaaseen kotiin, mutta loppusiivouksen velvoitteen määrittävät myös säännöt ja sopimukset. Useissa vuokrasopimuksissa kerrotaan tarkemmin, mitä tarkalleen ottaen loppusiivoukselta vaaditaan. Lue alta, mitä loppusiivoukseen yleisesti kuuluu, miten se kannattaa suorittaa ja mitä voi koitua loppusiivouksen laiminlyönnistä?

Mikä on asunnon loppusiivous?

Usein asunnon loppusiivouksen laajuus määritellään vuokranantajan toimesta. Se voidaan kirjata myös vuokrasopimukseen – näin ollen asia on paperilla, eikä siitä jää kummallekaan osapuolelle epäselvyyttä. Omakotitalosta poismuuttaessa loppusiivouksesta ei ole virallista ohjeistusta, mutta se kuuluu tietysti hyviin tapoihin. Loppusiivouksesta voidaan sopia myös kaupanteon yhteydessä.

Loppusiivous tai muuttosiivous tarkoittaa asunnon siivoamista ja siistimistä ennen uuden asukkaan muuttoa. Se, että kiinteistöstä ja piha-alueesta pidetään huolta jatkuvasti, auttaa huomattavasti myös loppusiivouksen tullessa ajankohtaiseksi.

Asuinhuoneenvuokralain (AHVL) mukaan vuokralaisen tulee hoitaa ja siivota asuntoa säännöllisesti ja huolellisesti.

Linkki asuinhuoneenvuokralakiin | Linkki hyviin vuokratapoihin

Miten asunnon loppusiivous kannattaa tehdä?

Mitä kaikkea loppusiivoukseen kuuluu ja milloin nämä toimet kannattaa suorittaa? Loppusiivoukseen kuuluu Kotilieden artikkelin mukaan seuraavat toimet:

  • Ikkunoiden pesu
  • Jääkaapin ja pakastimen sulatus ja puhdistaminen
  • Uunin ja lieden puhdistaminen
  • Poisto- ja korvausilmaventtiilien ja liesituulettimen suodattimen puhdistaminen
  • Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen

Ylläolevien lisäksi tehdään kunnon perussiivous: Imurointi, pintojen puhdistus, wc- ja kylpytilojen sekä saunan puhdistus. Nämä asiat ovat yleisesti hyvän vuokratavan mukaisia toimia, vuokranantaja määrittelee tarvittaessa tarkemmin loppusiivoukseen vaatimukset. Jos vuokralaisen tiloihin kuuluu parveke, varasto tai muita tiloja, ne tulee luonnollisesti huomioida loppusiivouksen yhteydessä.  

Milloin loppusiivous kannattaa tehdä?

Loppusiivous on helpointa ja nopeinta suorittaa silloin, kun koko asunto on tyhjennetty tavaroista ja huonekaluista. Jos siis aikataulusi sallii, vie muuttokuorma uuteen asuntoon ja palaa sitten vanhaan asuntoon vain tarvittavat siivousvälineet mukanasi.

Mitä kunnon loppusiivouspakettiin kuuluu?

Puhdistusvälineet- ja aineet, riittävästi aikaa ja parhaassa tapauksessa apua.

Tiesitkö, että Muuttomaailman kautta voit kilpailuttaa myös loppusiivouksen ja selvittää mikä on sopivin hinta?

Kunnollisiin pesuvälineisiin kuuluu ikkunanpesuvälineet, imuri, moppi ja siivousliinoja. Puhdistusaineeksi kannattaa varata yleispuhdistus-, ikkunanpesu,- ja astianpesuainetta. Jos asunnossa on vaikeasti puhdistettavia elementtejä tai suuria pinttymiä, suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen.

Parhaita pesuaineita saattaa löytyä kaupan hyllyn lisäksi omasta keittiöstä: etikka ja ruokasooda ovat hyviä pinttymien ja hajujen poistajia.

Älä unohda loppusiivousta – jos unohdat, se tarkoittaa usein taloudellista menetystä

Mitä jos ei suorita loppusiivousta?

Jos vuokralainen ei suorita vanhan asunnon loppusiivousta, vuokranantaja voi pidättää vuokravakuuden tai osan siitä. Vakuudesta voidaan pidättää summa, joka on koitunut vuokranantajalle asunnosta huolehtimisen laiminlyönnistä.

Tämän vuoksi määreet loppusiivouksesta onkin hyvä kirjata vuokrasopimukseen.

Muuttomaailma on tukenasi kaikissa muuttoon liittyvissä tilanteissa. Paras teko hyvän ja innostavan muuttamisen tueksi on kilpailuttaa oma muutto aina pakkaamisesta loppusiivoukseen! Kun ulkoistat muuttamiseen liittyvät palvelut, sinulle jää enemmän aikaa tutustua uuteen kotiisi ja sen ympäristöön.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä